Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Информация за село Камен Бряг


Брегът краи село Камен Бряг

Брегът краи село Камен Бряг

Ако търсите тишина и спокойствие, далеч от стреса и делничния ритъм, ако търсите близостта на традициите и бита и място с уникални природни дадености, изберете Камен бряг! Селото има стотина къщи, които напомнят за идилията на селския живот със зелените чардаци на лозниците, пъстрите цветни градини и изобилието на плодове и зеленчуци. Тук ще ви посрещнат хора с изненадваща сърдечност, непосредственост и гостоприемство. Камен бряг е съчетание на море в преливащи синьо-зелени багри, с красива панорама и кристално чист въздух. Хилядолетия наред хората живеят тук в хармония с природата и съхраняват недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие на растения и животни в комбинация с културно – исторически паметници.

Ще намерите спретнати и чисти, уютни селски домове, без излишен лукс. Домакините ще ви посрещнат с искрена радост, ще ви стоплят с мъдростта и чувството си за хумор. Селото е известно с гъстото домашно вино и ракиите с дъх на билки и смокини. Вечерите тук са приятни под полъха на бриза в компания на приятели. В „Трите кестена“ или „Яница“ – местните заведения за хранене, ще ви предложат разнообразно меню, често приготвяно пред очите ви. Денят в Камен бряг може да бъде кратък, ако се увличате от риболов, подводен спорт или наблюдаване на птици, ако се интересувате от археология или от биоенергийни явления. В уединение край каменистия бряг и стръмните скали, можете да се отдадете на слънцето, на риболовната си страст или да посрещнете истински предизвикателства в катерене, гмуркане, параглайдинг.

Брегът краи село Камен Бряг

Брегът краи село Камен Бряг

На 3 км южно от селото се намира археологическата местност Яйлата с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. Северозападно от селото има голям некропол от скитски гробници. На входа на Яйлата е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето. По високите брегове северно и южно от селото има още редица мегалитни паметници. „Огънчето“ – газово находище от края на 50-те години, което и до сега стопля душите на всеки посетил Камен Бряг. Всяка година на 3 юни в селото се провежда общоселски събор. Поднася се предимно фолклорна програма от местния фолклорен състав и гости от общината. През месец август всяка година се провежда състезание по скално катерене. В началото на месец септември всяка година се провежда традиционият пленер „Море и вятър“. В него вземат участие художници и склуптори от цялата страна и чужбина. Пленерът завършва с изложба в художествената галерия на гр. Каварна и продължава да гастролира из страната. На 25 юли 2007 год. в селото е открит информационен център, който дава информация за археологическия резерват Яйлата и други туристически обекти в региона.

източник www.mirela.bg


Снимки от село Камен бряг
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*