Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Информация за град Шабла


Град Шабла има население 4451 жители и  се намира на около 20 км северно от границата с Румъния, 76 км северно от Варна. Обявен е за град през 1969 год.

На мястото на град Шабла  е имало древно тракийско селище, по-късно – гръцка колония, а още по-късно в близост до нос Шабла се изгражда римският град Кария с пристанище. В ранновизантийско време също е имало оживена търговия и занаяти. По-късно градът запада и остава само рибарското селище. Освен риболова и занаятите, свързани с морето, той е известен със селскостопанската си продукция. Недалеч от Шабла, край с. Тюленово, има нефтено находище, което дава поминък на част от жителите на града днес.

В града има старо читалище, музейна сбирка и малка картинна галерия. На 24 май тук има голям празник на народното творчество с песни, танци и изложби на занаяти. Плажът на Шабла е чист и приятен за почивка.


Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла

Фарът на Шабла е една от атракциите на града. Той е  най-стария фар по българското черноморие, с най-висока кула издигаща се на 32 метра над морското равнище.  От  всички български фарове, той е с най-интересна история и с най оригинална архитектура. Официално влиза в експлоатация на 15 Юли 1857 година. Основата на съоражението е квадратна база с ширина 8.80 метра, височина 10 метра и дебелина на стените 1.50 метра. Централния купол е поддържан от четери по-малки купола. Интерес представлява гръмоотвода – най високата точка на фара, той е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е удължен и в края позлатен. В западната стена на фара е вграден султански монограм, на султан Абдул Меджид управлявал империята в периода 1839 – 1861 г.  В превод написаното гласи : „Високопоставеният по пъря на Мохамед Абдул Меджид. През 1901 година фаровата кула е засегната от земетресението със сила 7.2 по скалата на рихтер разтърсило северното чернеморие на 31 Март същата година. Налага се тя да бъде стегната със специална стоманена конструкция. Географските координат ина фар шабла са 43°  32` северна ширина и 28° 36`  източна дължина, а огънят се издига на 36 метра над морското равнище.

Археологическите разкопки на нос Шабла (на около 5 км източно от града) са най-интересният обект за посетителите на града. Тук ясно си личат основите на древната римска крепост, която макар и миниатюрна, е била важно място за търговия с другите пристанища на Черноморието. На 3 км от града се намира Шабленското езеро, което е чудесно място за риболов и отмора. Тук гнездят над 100 000 диви гъски.


Близо до рибарското селище Крапец (на 16 км североизточно от града) има къмпинг. Още по на север се намира и Дуранкулашкото блато, известно като резерват на множество блатни птици, част от които са записани в Червената книга на видовете в България. На големия остров в Дуранкулашкото блато бяха разкрити останките от най-голямото енеолитно селище в Европа; открити са много ценни находки от различни периоди на човешката цивилизация. Тук има и къмпинг. Съвсем близо до Шабла се намира и яхтклубът, от който стартира ежегодната яхтрегата по Черноморието.Снимки от град Шабла
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*