Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Информация за Чудните скали – Аспарухово – България


Чудните скали

Чудните скали

Скалният феномен „Чудните скали“ се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варненска. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 ха и е на брега на яз. Цонево.
В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия – Айтос, оттук минава и жп линията Варна – Пловдив.
Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най – стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.

Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна, като за предпочитане е пътя през Провадия, заради качествената пътна настилка. Ако пътувате с кола можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово (не се влиза в селото). Табела за природната забележителност има непосредствено преди отбивката вляво.
Пътуването с БДЖ от Варна е с пътническия влак за Аспарухово, а от ЖП гарата пеш за около час до скалите.
Непосредствено срещу Чудните скали се намира едноимената хижа, обновена в двузвезден хотел.
В района има няколко интересни пещери, скални масиви и дупки, обитавани от едри грабливи птици.
Интерес представляват скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Те се намират на 5 минути пеш от природния феномен „Чудните скали“, нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част.
Тук през септември 1990 г. е проведено едно от последните републикански първенства по катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута.

източник: http://chudniteskali.net

Снимки от Чудните скали – близо до село Аспарухово
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

един коментар

  1. Място на което не се вижда нищо повече освен това което се вижда от главният път, свързващ Провадия – Айтос. Не е ясно къде трябва да се паркира, и през двете обивки трябва да си много смел да преминеш.
    Накратко много сладникави приказки за „гледката“, а всъщност мръсен и неразработен туристически феномен.


оставете коментар

*