Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Балчик


град Балчик

град Балчик

Град Блачик се намира на черноморския бряг — в близост до курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна на 45 км, Добрич на 37км, и Каварна. Градът развива основно туристическа дейност през летния сезон. Традиционните посетители са главно от Русия, България. Риболовът не е типичен отрасъл. Яхтено пристанище дава възможност за акостиране на около 50 яхти. Развит е яхт-туризмът, който предлага разнообразни пътеществия по Северното черноморие.

История

Брегът на Балчик

Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия). През 2007 година бяха разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса.
По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название (вкл. по време на управлението на Балик, на чиято държава градът е столица) е Карвуна.


В Средните векове там се е издигала крепостта Круни (Kрunoi), която е бранила брега от нашествия по море. Една от хипотезите за името на града е куманската дума баликчик – „градче“ (проф. Ив. Добрев). Съществуват още две предположения за названието – от Балик, феодален български владетел на Добруджа, както и „балчук“ (турска дума, означаваща „калищата“, предвид стичащите се бели кални потоци след всеки дъжд).


При избухването на Балканската война в 1912 година 3 души от Балчик са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[1]

Забележителности

Дворецът на Балчик

Ботаническата градина в Балчик
Старите дворцови бани

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта. Известен е най-вече с:

  • Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” – лятна резиденция на румънската кралица Мария, построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.), след което придаден към българското Министерство на културата като творческа база, а градината – на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове.
  • Ботаническата градина на Софийския университет, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и други уникални растения, започната от академик Асен Дацев.

Университетската ботаническа градина и Дворецът представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 градината отбелязва 50-годишнина от своето създаване. През 2006 г. университетската ботаническа градина отваря своята новоизградена част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита на 50-годишния юбилей. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.

В града е сформирана самодейна театрална група към читалище „Паисий Хилендарски“.


източник: bg.wikipedia.org

Снимки от град Балчик
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*