Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Информация за местността Паша дере


Паша дере е местност в България. Намира се във Варненска област, в близост до варненския квартал „Галата“. Известна е с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация. Познат е като място, което се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото, както и с нудисткия си плаж, какъвто на север от Стара планина има само на Иракли, Кара дере и на Златни пясъци.


Паша дере

Паша дере

Паша дере е последният плаж на юг от Варна преди магистралата за Бургас, до който води шосе. Пътят е много тесен, а в последния си километър е „черен“, но до плажа се стига и с обикновена кола. Преди него се намират плажовете на кв. Аспарухово, кв. Галата, местността Фичоза и хижа „Черноморец“. Отстои на 15 км от центъра на града. Намира се в близост до южната вилна зона на морската столица – Боровец.

В близост се намират хижа „Черноморец“ на БТС – 7 км. южно от кв. Галата, поделението „Родни балкани“ на Българската армия (Военноморски сили) и хижа Ветеран, в м. Фичоза, кв. Галата. Създадена е маркировка за туристическите маршрути в региона. От края на 90-те години е прокаран газопровод, който нарушава естетическия облик на региона. Въпреки това през последните години Паша дере придобива популярност и сега през почивните дни се стичат множество хора, желаещи да избягат от навалицата във Варна. Морето е изключително чисто и богато на морски видове, но плажната ивица е в известна степен замърсена от туристите.

Паше дере

Паше дере

Екология
Паша дере е защитена територия и природна забележителност. Там има интересна природа, типични растения за Северното Черноморие и чист плаж. В региона има и езеро с уникална флора и фауна, известно като „Лимана“. То се обитава от множество защитени видове птици и животни.
Красив бряг с много зеленина
Паша дере е атрактивен плаж поради изключителното съчетание между морски бряг и красива зеленина. Плажът се намира като се тръгне на юг от Варна след Галата. Не е много лесно достъпен, т.к. се минава през черен път непосредствено преди плажа. Тази местност се посещава не само лятото, но и през слънчевите и топли дни през есента и пролетта. Месността е атрактивна не само заради плажа, но красивата гора и зеленина я правят подходяща за излети, къмпинги, пикници.
Последните години е доста посещаема, през почивните дни през лятото дори е пренаселено. Всичко това за съжаление неминуемо се отрази на чистотата.

Как да стигнем до Паша Дере
Снимки от Паша дере
Друга галерия със снимки от Паша дере
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*