Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

информация за Екопарк – Варна


Екопарк Варна

Екопарк Варна

Ботаническа градина във Варна хармонично съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Тя е създадена през 1977 г. на територията на съществуващ разсадник, а от 11 май 2002 г. е отворена за посещение и е обявена официално за първия в страната и на Балканите екопарк с обща площ 90 акра. Паркът предлага богато разнообразие от екзотични дървета и храсти – повече от 250 вида от четири континента, както следва: Европа- 123 вида, Азия – 87 вида, Северна Америка – 40 вида, Азия – 1 вид.Някои от най-популярните видове в градината са:
Конският кестен (Aesculus hippocastanum), отглеждан от ХVІ век, а днес записан в Червената книга като застрашен вид, Испанската ела (Abies pinsapo), естествено разпространена на съвсем ограничена площ единствено в провинция Малага, Пинията (Pinus pinea) – известна със своите изключително едри семена -  в един килограм се съдържат около 1500 броя, Мамонтовото дърво (Sequoiadendron Giganteum) – гигантът сред дърветата, Метасеквоята, Гинко-билоба – последният оцелял вид от семейството Гинко, наречен още от Дарвин “вкаменелост от преди 150 млн. години”, величествена юка (Yucca gloriosa), влакнеста юка (Yucca gloriosa), Ленкоранската албиция и много, много  други.
Ако посетите градината в края на пролетта и началото на лятото, ще имате възможност да се насладите на великолепната колекция от над 250 вида ириси. Сред най-популярните измежду тях е и Iris germanica.
В оранжериите се отглеждат повече от 600 екзотични растителни вида. Броят им  ежемесечно се увеличава, тъй като градината участва със своите колекции в международен обмен на семена, познат повече като Семенна банка, което дава възможност за комуникация и обмен на ценни видове с ботанически градини от повече от 20 държави по света.
Розовата градина (Розариум) е едно от най-красивите места в цялата ботаническа градина, където се отглеждат 32 вида хибридни рози. В миналото розите били отглеждани в Сирия, Вавилон, Гърция. Днес те се отглеждат основно в два региона, и България е  един от тях. Българската роза е световно известна, поради отличното качество на розовото си масло. Една от най-красивите и внушителни сред розите е Rosa damascena.
Варненската ботаническа градина се грижи и за 6 коня. В това отношение градината е място, където жителите на забързания град могат да се порадват на общуването с животните.     Всички посетители могат не само да им се порадват, но и да ги пояздят, след като преминат през предварителната подготовка, провеждана от специално подготвени о висококвалифицирани жокеи.
Всяко лято ботаническата градината  домакинства на ежегодните републикански първенства по конен спорт за купата на СУ, както и градинските тържества и кушии по повод Тодоровден. Всеки желаещ  може да се наслади на красотите на градината като като направи обиколка с конска каручка или файтон.

Снимки от Екопарк – Варна
Видеоклип от Екопарк Варна
Карта на местоположението на Екопарк – Варна
Места за настаняване в района на Екопарк – Варна

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*