Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

информация за Регата Исторически морета Варна 2010г.


Регата Исторически морета Варна 2010г.

Първият преход на регатата следва пътя, според легендата, на Язон и аргонавтите в търсене на Златното руно от Волос, Гърция (9-12 май), през Дарданелите в Черно море. Във Варна бе даден стартът на състезателна гонка до Истанбул, Турция (27-30 май), където регатата ще бъде основно събитие в мероприятията на града, обявен за Европейска столица на културата за 2010 година. Оттам флотилията ще се отправи за Лаврион, Гърция (4-7 юни), град, разположен недалеко от Атина и средище на богати исторически и културни традиции от региона на Атика.Когато през 1869 г. корабостроителницата „Скот и Линтън“ в шотландския град Дъмбъртън пуснала на вода клипера „Къти Сарк“ (Cutty Sark), никой не предполагал, че той ще влезе в историята. Днес ветроходът е единственият класически клипер, оцелял на сухия док в лондонското предградие Гринуич. В годините на славата си той редовно печелел състезанията за доставка на новата реколта чай от Китай до Лондон и затова век по-късно дал името си на най-престижната надпревара за ветроходни кораби в света. По-късно тя била преименувана на „Тол шипс“.
Част от нейната легенда стана и Варна. Близо 100 яхти и 14 ветрохода, осем от които в най-атрактивния клас А на „големите“ морски вълци, акостираха във Варна на 21 май.
Варна е първото и единствено пристанище в Черно море, което посрещна екипажите на „Тол шипс“. Участието на града като домакин е белязано и от исторически факт – тази година регатата влиза за пръв път след основаването си през 1956 г. в акваторията на Източното Средиземноморие и Черно море.

Снимки от Регата Исторически морета Варна 2010г.
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*