Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

информация за Шуменската крепост – Шумен България


Шуменската крепост  или Старият град се намира на Шуменското плато, на около три километра от град Шумен.. Първите данни за човешко присъствие датират от 3000 години — археологически изследвания показват, че местността е била обитавана още през XII век пр.н.е..  Около 1200 г. пр.н.е. те създават първото укрепено поселение, крепостния зид ограждал равната достъпна от юг и запад поляна,на изток и север остава скалния венец достигащ до 10м. височина. По този начин Шуменската крепост се явява връстник на Приамова Троя (по-точно на VIIb пласт на Троя). Около V век пр.н.е. е построена и втора успоредно на нея стена която попада под средновековния зид на външния град сега.


Шуменска крепост

Шуменска крепост

През 15 г. от н.е. римляните завладяват днешните земи на Дунавската равнина и Шуменската крепост става римско владение. Възможно е името на крепостта по това време да е било Даусдава, но това предположение засега остава недоказано. Римляните построяват нова стена, вече със спойка от хоросан и с кули — правоъгълна и U-образна. През римския период крепостта се преобразува в добре уредено малко градче,в което липсва само театър. Около 250 г. готите разрушават крепостта, но скоро тя е възстановена. През 395 г. Римската империя е разделена на Западна и Източна (Византия), като всички български земи остават към Византия. Византийците изграждат нова стена, вече с петоъгълни кули за да не бъдат уязвими при обстрел с каменометни машини. През ранновизантийския период Шуменската крепост вече е с статут на град развит производителен и търговски център, многобройните монетни находки свидетелстват за търговския обмен на обитателите на града с отдалечените краища на империята. Нашествия на българи и хуни през втората половина на V-VII допринесли за западането на античния град. След идването на Аспаруховите българи през 680-681 г. те построили землено укрепление на 300м. западно от потъналия в руини град. Възстановяването на укрепленията и превръщането им в военна крепост (вероятно е започнало през VIII век). Българите не променят устройството на стените, с изключение на кулите, които те правят триъгълни. През IX в. е построена цитаделата крепостта отново се превръща във важно средище където резидират управителите на града. Вероятно през този период се появява и името Шумен.. Поради близостта си до българските столици Плиска и Велики Преслав, крепостта е играла важна военна роля по времето на Първата Българска държава, но значително им е отстъпвала по икономическо значение.

Шуменската крепост е сред Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно, има печат. Към нея функционира и музей.

източник: bg.wikipedia.org

Снимки от Шуменската крепост
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*