Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Информация за Паметник 1300 години България – град Шумен


паметник Създатели на българската държава
паметник Създатели на българската държава

Паметника е експониран за близко и далечно възприемане. Осем тела от видим бетон се събират във вид на спирала и символизират постъпателния възход на Българската държава. Монументът и фигурата на лъва се виждат в радиус от 30 километра при ясно време.


Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Хв. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. В композицията намират място българските владетелиАспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I утвърдили държавата като трета в Европа. В залата наречена „Златният век“ наред със Симеон са книжовниците Климент, Наум и Ангеларий, болярите и войните.

Мозайките са изградени от два равностоини елемента: фигуралната композиция съжителства с шрифтова. В първата композиция са включени първобългарските руни. На второто пано намира отражение Глаголицата. На третото пано шрифтовият елемент е кирилицата.

И като апогей на 50 метрова височина е изваян гранитен лъв – символ на българската сила , жизненост и стремеж към свобода. В дясно на лъва е изобразен прабългарския знак за дълголетие.

Връзката между град Шумен и монумента се извършва по 1300 стъпала осветени през нощта от високи спираловидни тела

Връзката между град Шумен и монумента се извършва по 1300 стъпала осветени през нощта от високи спираловидни тела


Снимки от паметник „1300 години България“
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*