Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

информация за град Шумен


Шумен е град, разположен в Североизточна България, административен център на Община Шумен и на Област Шумен. Градът е 10-ти по население в страната, намира се на 41 км източно от Търговище и 23 км северно от Велики Преслав.

Шумен

Шумен

Шумен е разположен в Шуменското поле, което е отворено към югоизток и постепенно намалява своята височина; западните части на града лежат на около 280-300 м надморското ниво, а крайните източни — на 180-200 м. Градът се намира в подножието на Шуменското плато, което притежава изключително разнообразна природа. Неговото било се извисява на 500 м надморска височина. Превишението му по отношение на града е около 250-300 м. През Шумен минава малката река Поройна. На 3 км от съвременния град, върху дял от Шуменското плато, се намина местността Хисарлъка


Първи сведения за Шумен има от ранножелязната епоха — XII в. пр. Хр. Проведените археологически проучвания през 1957, 1961 до 1987 година установяват хронологическите периоди, бита и поминъка на обитателите на твърдината, известна ни от средновековните надписи намерени тук за град Шуменъ.

източник: bg.wikipedia.org

Снимки от град Шумен
Карта на местоположението
Места за настаняване в района

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*