Снимки от България I See Bulgaria

Photos from Bulgaria
английски контакти към началото на сайта

Четири прости правила за снимане на пейзажни фотографии


Макар че аз не обичам да се придържам стриктно към „правилата“ или „насоките“ на фотографията, мисля, че понякога е  добре  да се знаят и изполват.  Ето четири „правила“ за пейзажната фотография, които биха могли да бъдат полезни за тези, които сега започват да снимат. Тези правила  не трябва да се приемат като задължителни, а просто като отправна точка.1 Диагонални линии

Използването на диагонални линии може да бъде много ефективен начин да насочим вниманието на тези, които ни гледат снимките към основните фокусна точка.  Диагоналните „Линии“ не трябва да се възприемат като действителни линии – те могат да бъдат форма на път, линията на дървета, ограда, река или всяка друга особеност в снимката. Обединяване на линии – две или повече линии, идващи от различни части на изображениеро  в една точка, могат да направят нашата снимка още по-ефектна.

2. Геометрични фигури

Чрез позициониране на ключови аспекти на ландшафта и точки от геометрични фигури, вашата фотография може да изглежда много по-балансирана.  Най-често, а и най-лесно това се постига като  се използва така наречената „форма на триъгълника“ между обекти в изображение с три обекта в рамка, позиционирани с един на всяка страна и един по-централно. Използването на геометрични фигури не е сложно, но с нейна помощ, може да се  получи добър баланс в сцената, и страничния наблюдател да види точно това върху което сме искали да акцентираме.

3. Правилото на третините

Правилото на третините се използва  най-често, от хората занимаващи се професионално с правенето на снимки във всички видове фотография, и е едно от първите правила на което се учат професионалните фотографи. Въпреки че понякога това правило може да звучи като клише, то е  много ефективна техника в пейзажната фотография. Също така  имайте предвид, че скъсване на това, и други правила,  може да доведе драматични и интересни снимки. При тази техника, позицията  на фокусните точки, (тези точки върху които искаме да акцентираме) в нашия пейзаж трабва да съвпадат с пресечните точки на въображаеми линии, които се получават, като мислиено разделим кадъра на три части хоризонтално и вертикално. Това ще ви помогне да постигнете баланс във вашето  изображение. А  зрителя, да види това върху което сте искали да му привлечете вниманието.

4. Рамкиране на снимките

Докато правилото на третините с фокусиране върху  интересните точки в нашето изображение е важна техника в пейзажната фотография,  при снимките на пейзажи с използването на техниката „рамкиране“ можем да привлечем вниманието на зрителя   към други части в краищата на изображението.  Един от най-разпространените начини за композиране на пейзаж е  да се включат надвиснал клон (клони)  в горната част на фотографията. По същия начин за рамкиране може да се изполват колони на  мост и всякакви процепи в пейзажа.

CC 2011 – Аз разглеждам България

Етикети:, , , ,

галерията е поместена в категории фотографски статии и материали

оставете коментар

 

все още няма коментари

чувствайте се свободни да оставите коментар, използвайки формата по-долу!


оставете коментар

*